Ruská armáda začala rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany

06.03.2014 Celý región

Moskva 6. marca (TASR) - Ruská armáda začala dnes rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany v priestore základne Kapustin Jar ležiacej na juhu krajiny. Uskutočňuje sa v atmosfére eskalácie napätia medzi Moskvou a Západom ohľadom situácie na Kryme, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Základňa Kapustin Jar, situovaná približne 450 kilometrov východne od ukrajinských hraníc, bude počas mesačného cvičenia hostiť 3500 vojakov a vyše tisíc kusov vojenskej techniky. Manévre vyvrcholia skúškou balistických striel S-300 a Buk-M1 typu zem-vzduch, ako aj ďalších protivzdušných obranných systémov.

"Je to po prvý raz, čo sa všetky obranné jednotky z celej oblasti, vrátane pobrežnej hliadky a Severnej flotily, stretnú na jednom mieste. Ide o dosiaľ najväčšie protivzdušné cvičenie Západného vojenského okruhu," povedal plukovník Oleg Kočetkov, pričom dodal, že manévre sú súčasťou pravidelných bojových cvičení.

Manévre prebiehajú v čase, keď sa zintenzívňuje politická kríza na Ukrajine, ktorá viedla k momentálnej patovej situácii medzi Ruskom a západnými štátmi ohľadom budúcnosti polostrova Krym, autonómneho ukrajinského regiónu, obývaného prevažne Rusmi. Referendum o jeho odtrhnutí sa od Ukrajiny sa bude konať 16. marca.

Krymské úrady odmietli uznať novú ústrednú vládu v Kyjeve, ktorá vo februári zosadila prezidenta Viktora Janukovyča, a vyslovili záujem o pripojenie polostrova k Rusku. Moskva schválila vojenský zásah proti Ukrajine, kým tisíce členov "miestnej domobrany" pod údajným ruským velením preberajú kontrolu nad strategickými bodmi na Kryme.
 

Vyberte región